Saxon Court Kitchen

Google+FacebookTwitterPinterestLinkedIn

The kitchen began as a cozy homage to Americana, but the owners felt it was time for a change. The layout was not efficient and the space was worn, tired, and dark. With directives such as creating current and highly functional spaces that are bright, cheery and grandchild friendly, they teamed up with Refined Renovations to get it done.

Most of the existing kitchen was demolished, including a portion of the second floor stair wall. With the addition of a skylight at the top of the stairs, this extra six feet of opening allows sunlight to flood the hallway. New windows including transoms and the addition of a smoked glass door to the laundry room mean that this once cramped space is now open and full of light. At the bottom of the stairs, a check point drop zone was created to serve as a communication hub for the family. This replaced the outdated kitchen desk area so popular in homes of this era.

A large island was created and features Costa Esmerelda granite with a Cubist Clear recycled breakfast bar. Custom and hidden storage was used to create hideaways for everything from glassware to the Kitchen Aid mixer. The walk-in pantry was removed and part of the basement stair carriage, which allowed for a bank of double ovens and extra counter space.

  • Saxon Court, White Kitchen, Hardwood Floor, Custom Cabinets
  • Saxon Court White Kitchen, Hardwood Floor, Custom Cabinets
  • Display Cabinet, White Kitchen
  • Check Point
  • Glass Closeup, white kitchen