Mequon Lakeside Living

Google+FacebookTwitterPinterestLinkedIn

This Mequon home constantly plays host to weddings, parties, birthdays, and dinners. The large size did not compensate for an awkward layout that included redundant islands, an unneeded powder room, and a small mudroom entry. Large oak beams crosshatched the ceiling and made the ten-foot ceilings feel low. The light wood floors were old and worn. The family approached us to create a space meant for entertaining, with good flow between the living, dining, and cooking areas. They desired a feel of history and warmth, a kitchen that would make anyone feel immediately at home.Mequon, plan, Milwaukee remodeling, wauwatosa remodeling, before/after

The first floor had two powder rooms. The one situated behind the existing stove wall was removed, along with its access hallway. The kitchen was blown out into this empty space, creating a kitchen whose size matched the home. The extra space allowed for triple windows to replace the single window over the sink and take advantage of the lake view. The repetitive islands were removed and replaced with an island buffet and breakfast bar, and a generous island with a hammered copper prep sink. Space taken by a butler’s pantry was split, half donated to the new mudroom and the other half becoming a coffee bar. Featuring display shelving and a coordinating copper sink, the slightly–away from the kitchen location is perfect when all six kids are home with their significant others and everyone needs coffee. Like, now.Mequon, Milwaukee remodeling, wauwatosa remodeling, reclaimed beams, quartzite, cherry wood

 

In the entirety of the dining/living/kitchen area, the existing oak ceiling beams were removed. In their place, we used beams reclaimed from an old barn, spacing them further apart and running them parallel to each other instead of in a grid. This new configuration gives gravity and interest to the home without overwhelming the senses. Chocolate Bamboo quartzite tops run throughout the kitchen and coffee bar, a warm and dark stone featuring random veins of natural quartz. The breakfast bar was created with hand-distressed and glazed cherry, matching the new stain on the existing dinette table. Also featured in the dinette is the ceiling paneling. Vertical pine boards were stained a warm grey and provide a welcoming backdrop to the dramatic light fixture. The floors were sanded and refinished, repaired where needed and stained a darker shade.

We couldn’t be more proud of this space that the homeowner, “truly feels blessed to call mine.” That’s what we call a success.

  • Refined Renovations, Mequon, Milwaukee remodeling, wauwatosa remodeling
  • Refined Renovations, Mequon, Milwaukee remodeling, wauwatosa remodeling
  • Refined Renovations, Mequon, Milwaukee remodeling, wauwatosa remodeling, coffee bar